tiistai 28. heinäkuuta 2009

Rotuyhdistyksen koulutus viikonloppu ruotsalaisittain

SBCAK ry kutsui ruotsalaiset Roland ja Inki Sjöstenin kouluttamaan suomalaisia koiraharrastajia Perjantaina ryhmät jakautuivat haku ja jälki harjoituksiin Oittaan metsiin. Turo oli tietenkin ilmoitettu hakuun, joten metsässä rymysimme koko hikisen perjantai päivän. Sadetta saatiin vasta klo 16.00 jälkeen kun Turon Osmo-veli oli suorittamassa risteily harjoitustaan.
Lauantai oli sitten luonnepäivä. Roland Sjösten on Ruotsin luonnetesti toimikunnan jäsen, joten saimme varmasti parhaan mahdollisen koulutuksen testin kulkuun. Testi alkoi ryhmään (yleisöön) tutustumisella. Tämän jälkeen ohjaaja koirineen liittyi joukkoon ja 40 m päästä tuli "ulkopuolinen" kohti ja kätteli ohjaajaa. Turo ehti moikkaamaan Annan, joka esitti ulkopuolista. Tämän osuuden jälkeen tuli varmaan Turon mielestä paras osuus: leikki. Siinä koiraa suorastaan yllytetään vetoleikkiin.
Kuvassa Turo pääsee kiskomaan patukkaa ihan tosissaan testin johtaja Heljän kanssa. Leikistä Turo sai täydet pisteet. Puruote oli hieman löysä (otti kiinni etuhampailla), joten siitä saatiin 3/5. Testi jatkui vieheen jahtaamisella. Ensin viehe kiemurtelee edellä ja kun se pysähtyy, koira päästetään irti. Turoa kiinnosti viehe, mutta otti sen suuhunsa viiveellä ja pudotti samantien. "YÖK! joku toinen on pitänyt tätä suussa". Valitettavasti osuudesta ei ole kelvollisia kuvia.
Matka jatkui. Metsään oli "ripoteltu" tämän näköisiä ukkoja. Koiran piti juosta näiden ohi ohjaajan perässä ja juuri ennen perään päästämistä, tälläinen ukko pongahti pystyyn näkö etäisyydellä. Turon kohdalla väärinkäsityksen vuoksi ukkoa ei saatu ajoissa pystyyn. Se ei kuulema tällä kertaa haitannut testiä. Ja nythän testi tehtiin harjoitusmielessä. Ukkojen ohituksen jälkeen tuli vielä "leikkiin kutsuja", joka oli viittaan ja suureen lierihattuun puettu testiavustaja. Turosta tyyppi oli vähän outo, mutta ei pelottava.
Tämän osuuden jälkeen oli vielä eteen ponnahtava haalari ja koliseva ääni puskassa. Turolle tuli välillä hiki, mutta pienen jäähdyttely kierroksen jälkeen jatkoi toimintaa vallan mallikkaasti.
Viimeisenä oli kelkka. Turo puolusti itseään aluksi varsin voimakkaasti, mutta sitten loppui kantti ja oli pakko heittää "jäähdyttely" kierros. Paras osuus oli kuitenkin ihan lopussa, kun Rami ja Turo menivät tutustumaan "kelkka mörköön": Turolle tyypilliselle tapaan mörölle (pahvia) piti antaa pusu nenälle rauhan merkiksi.
Tässä linkit testin videoklippeihin. Youtubessa rajoitus 10 min., joten testi löytyy kolmessa osassa:
http://www.youtube.com/watch?v=UGxyVTq2rdM
http://www.youtube.com/watch?v=j5cH3aMwn8k
http://www.youtube.com/watch?v=ZyrukOM2wyQ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti